Liszt KórusHangversenyek Európában

12 helyszín: csodás pillanatokat, kórusunk fellépéseit, izgalmat és a sikereket jelző tapsokat őrzik. A belgiumi kórusfesztivál, Neerpelt – a fesztivál nagy tradíciókkal bíró házigazdája – amúgy álmos kisváros – ezekben a napokban ünnepi díszbe öltözik. Minden városlakót érdekel a nemzetek kórusainak színpompás felvonulása, amely természetesen zenétől, énekszótól hangos. Aztán következik a versenyprogram, tapintható feszültséggel fűszerezve. És a semmihez sem hasonlítható hangulat a hatalmas csarnokban megtartott eredményhirdetés alatt, ahol együtt hullámzott énekelve a sok szép dalos. Kórusunk két Summa cum laude” minősítés vehetett itt át. A magyar kórusmuzsika hírneve rajtuk is múlott. A magyar kultúra nagykövetei voltak tanítványaink ezekben a pillanatokban. Divatos kifejezéssel élve valódi országimage építőknek tekinthetjük a kórust és vezetőjét, Kövécs Edit tanárnőt. Egy oberwarti templomi koncert, vagy 2011-ben a doborjáni fellépés is -a különleges koncertházban, melyet Liszt Ferenc szülőházának szomszédságában építettek fel- ezt erősíti meg.
Mindegyik fellépés a zene erejéről, hatalmáról szól, melyet Kodály Zoltán így fogalmazott meg: „A zene az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”
De hogyan juthat el egy kórus Európa számos színpadára? Először is kell hozzá egy lelkes, szívből és jól éneklő kórus, akiknek tagjait értő, igényes kórusvezetők neveltek. A Liszt iskola mindig szerencsés volt ezen a téren. Az 1955-ben induló ének-zenei általános iskolában Lux Mária és Büki Gyuláné tették magasra a mércét. A nagy elődöknek méltó utódaivá váltak a kicsik és nagyok nevelésében Gyenese Marianna és Kövécs Edit karnagyok személyében. Hozzáértésük, gyermekszeretetük, szuggesztív egyéniségük tudja csak magával ragadni az éneklőket. De fontos a lehetőségek felkutatása is. Varkaus és Krosnó testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhető. Freckenhorst, Warendorf és Duisburg pedig a rangos komlói kórusfesztiválnak, ahol kialakult a kapcsolat a német kórusvezetéssel, melyet meghívás követett. De kell hozzá az ügyet felkaroló iskolavezetés is – itt meg kell említeni Szeglet Lajos egykori igazgatónk elévülhetetlen érdemeit, s minden támogató lelkes pedagógusét, akik tolmácsolásukkal, szervezésükkel megteremtették az utazások feltételeit, nem is beszélve a szülői háttérről a város és a szponzorok támogatásáról. A mi iskolánk szerencsés, hogy mindezt magáénak tudhatta, s így megteremtődött az utazások anyagi háttere is. A Liszt szobor avatásakor Balaicz alpolgármester úr így fogalmazott: „Ez az iskola méltó Liszt Ferenc örökségéhez.” Nagyon igaz. Liszt is a zenének – s természetesen kivételes képességének – köszönhette, hogy megnyíltak előtte Európa és a világ koncerttermei. A zene a híd az országok között, ahol nem csak zenei sikerek, hanem máig tartó barátságok, tartalmas emberi kapcsolatok születtek. Erre nagy szükségünk van és lesz mindenkor, nélküle semmi sem sikerülhet.